Kako spriječiti onečišćenje kože bakterijama s kistova za šminkanje?

Kako spriječiti onečišćenje kože bakterijama s kistova za šminkanje?

Kako i koliko često trebaš čistiti kistove za šminku? I zašto je to jedna od najvažnijih beauty rutina koje trebaš imati?

Kad su u pitanju naša lica, spremne smo uložiti sate i sati birajući šminku, gledajući recenzije na Instagramu ili YouTubeu, a sve to kako bismo bile sigurne da naše lice dobiva najbolje što zaslužuje. Istražujemo, otkrivamo i radimo nove vrste pilinga, pazimo na čistoću pora, pazimo i da redovno skidamo šminku, sve kako bi nam koža bila zdrava i sigurna.

No, iz nekog razloga, puno nas zaboravi na to kad su u pitanju kistovi za šminku koji nam svakodnevno dodiruju lice. O njima se ponekad slabo brinemo i rijetko ih čistimo. Jesi li i ti među njima? Ako da, ne brini. Postoje jednostavna rješenja koja ćemo ti približiti i opisati - ovaj članak je tu upravo za tebe.

Zašto je čišćenje kistova za šminkanje važno?

Svi znamo da je na šminku potrebno paziti - od toga gdje je čuvamo (ne u kupaonici)! ;) pa sve do praćenja roka trajanja i reakcije naše kože na nju. No, dok nova rumenila i pudere kupujemo relativno često, kistovi kojima ih nanosimo mijenjaju se puno rjeđe. I jako su podložni bakterijama i nečistoći - jer njihova je svrha upravo nanošenje šminke na kožu. Kist je čist samo kad ga ne koristimo, a i onda je podložan utjecaju prašine.

Kistovi za šminkanje - kako ih čistiti
Kistova je puno, a lice je samo jedno - treba ga dobro čuvati i paziti.

I znamo, većini nas se jednostavno ne da čistiti četkice za šminkanje jer treba tako puno vremena dok ih se očisti pa još i osuši. Treba pogoditi točno onaj dan kada ih nećemo koristiti i jednostavno se dogodi da nikad nije savršeno vrijeme za to. Zato se nerijetko dogodi da četkicu čistimo - ili čak i mijenjamo - tek onda kad postane previše grub. Sjećate li se onog osjećaja iznenađenja kad shvatite koliko oprana ili nova četkica za šminkanje zna biti mekana? Nažalost, u svakodnevnoj gužvi jednostavno je vrlo teško naći vremena još i za to.

No, čišćenje četkica za šminku mora biti jako, jako važan dio tvoje beauty rutine. Čistoća tvoje kože ovisi o tome.

Zašto je to tako? Zato što kistovi pri svakom svakom korištenju skupljaju bakterije, prašinu i prljaju se sve više i više. A to ne želiš na svom licu, zar ne?

Koji su rizici nečistih kistova za šminkanje?

Evo što sve može poći po krivu uz nepravilno korištenje te ako preskačeš čišćenje kistova za šminku:

1. Nakupljanje bakterija

Bez puno filozofiranja - kad ne pereš svoje četkice, one nakupe puno bakterija, prašine i prljavštine. Svakim novim nanošenjem šminke onda ponovno nanosiš mikrobe sa svoje kože - nazad na nju. A to je naročito opasno u toplijem i vlažnijem okruženju gdje tvoji kistovi za šminkanje postaju savršena okolina za razmnožavanje takvih mikroba. Nama to zvuči poprilično neprivlačno i već dovoljan razlog da pronađemo rješenje. No, ako još nisi uvjerena, slijede još gore stvari :)

2. Izbijanje akni

Formula je jednostavna i svi je dobro znamo - nečisto lice = akne i osipi. A ako se sjećaš one savršene okoline za skupljanje prašine i mikroba, nanošenje toga na lice može izazvati da koža reagira na preveliku koncentraciju toga, i to upalom. Ako primjećuješ nešto na koži na istim mjestima na kojima koristiš kistove i spužvice, vrijeme da je razmisliš dvaput o važnosti čistoće svojih kistova za šminkanje.

3. Iritacija kože

Naša će koža, kao što znamo iz već puno osobnih iskustva, reagirati ako je masna ili nečista, i to na puno različitih načina. Baš kao što može izazvati izbijanje akni, tako može i iziritirati tvoju kožu. Kako tome pomoći? Ukoliko redovno pereš kistove za šminkanje, njihova vlakna će ostati mekana pa nećeš morati ratoborno aplicirati šminku svaki put kad sjedneš pred ogledalo. Što je kist prljaviji, to vlakna postaju tvrđa. Šminkanje treba biti ugodna aktivnost, a ne osjećaj brus papira na tvojoj koži. :)

4. Začepljene pore

Sasvim očekivano, šminka stara po nekoliko tjedana koja se nakupljala u tvojim kistovima za šminkanje može začepiti tvoje pore. Što, opet, vodi do izbijanja akni. Ponovimo, dok god ne čistiš svoje četkice za šminkanje, samo radiš začarani krug prenošenja nečistoće sa svog lica u svoju šminku - i onda opet nazad na svoje lice.

Kistovi za šminkanje - lijepi dok su čisti
Tko bi rekao da ovako lijep set makeup kistova može prouzročiti toliko problema?

5. Virusne infekcije

Ako ti je ovo dosad izgledalo kao šetnja u prirodi, imamo i par argumenata koji nisu samo kozmetički. Ako dijeliš svoju šminku ili kistove s nekim, to znači da sve one 

mikrobe prenosiš i s tuđeg lica. Problem nastaje jer tvoja koža, iako naviknuta na svoje vlastite mikrobe, nikako nije naviknuta na strana tijela. Reakcija može biti mala, poput akni, ili jako velika, uz infekcije poput konjuktivitisa ili herpesa. 

6. Jooj… Bube?

Da, ni nama se ne sviđa ovaj zadnji naslov. Ali ima logike, nečista okruženja i izbjegavanja pranja bilo kakvih četkica mogu dovesti do toga da mali živi organizmi koje jako ne volimo hrabro zauzmu naš teritorij za šminkanje. A ako se pitaš je li to zaista moguće, evo primjera jedne, nama jako strašne, makeup spužvice. 

7. Nejednaka šminka

Na kraju, ako te nije strah ni povremene male infekcije, želiš li zaista trošiti svoje vrijeme puno više nego što bi trebala? Tako je, prljavi kistovi znače i slabiji performans tvojih četkica za šminkanje. Kad su stvrdnuti, jako je teško blendati šminku na pravi način. Potezi kista se jasno vide na tvom licu i zna ti trebati i po 10-20 dodatnih minuta kako bi sve bilo perfektno uz puno malih popravaka. Mi se možemo sjetiti bar 10-20 stvari na koje bismo radije utrošile svoje vrijeme :D

8. Oštećeni kistovi za šminkanje

Kao naš zadnji argument, prilažemo tvoj novčanik. Kad brineš o svojim kistovima i spužvicama, produžuješ im vijek trajanja pa ne moraš trošiti novac na nove kistove za šminkanje tako često. Ostaje više novaca za isprobati novu šminku. Jeej!

Kistovi za šminkanje - koliko ih često treba čistiti i prati?

Najbitnije od svega, nemoj paničariti ako već ne pereš svoje kistove za šminkanje redovno. Sad kad znaš sve rizike, imaš priliku prilagoditi svoj tjedni beauty plan.

A kako bi ga maksimalno prilagodila ugodnoj i sigurnoj brizi za svoje lice, evo par jednostavnih pravila:

 1. Kistove za šminkanje, pogotovo oni koje koristiš za nanošenje pudera i korektora, trebaš oprati minimalno jednom tjedno kako bi spriječila nakupljanje različitih proizvoda, ali i bakterija. Kako njih koristiš na licu, ovo je ključno za čistoću kože
 2. Kistove koje koristiš za područje oko očiju dovoljno je čistiti i dvaput mjesečno ako ne stigneš češće

Kistove za oči treba čistiti barem dvaput mjesečno
Tko bi rekao da ovako lijep set makeup kistova može prouzročiti toliko problema?

Pravovremena čišćenja ne pomažu samo s održavanjem čistoće kože, nego i produžuju vijek trajanja vlakana kista, a omogućuju i lakše nanošenje šminke. Ako su kistovi prljavi, nanošenje postaje neujednačeno, a blending efekt je vrlo teško postići bez puno utrošenog vremena.

Kako se zaštititi i jednostavno čistiti kistove za šminkanje?

Ako želiš makeup kistovi koji su čisti kao novi, imaš nekoliko opcija koje možeš isprobati:

Ako si voljna uložiti više vremena u brigu o kistovima za šminkanje, a tražiš privremeno rješenje:

 • možeš iskoristiti neki od podložaka za čišćenje - čistiš tako da kist umočiš u tekučinu za čišćenje kistova za šminkanje koju možeš kupiti (ili alternativno u šampon ili gel za tuširanje, što nije preporučeno, ali ponekad jednostavno nemaš druge). Onda protrljaš kist po toj podlozi pa ispereš pod vodom.
 • rukama - umjesto korištenja podloška, umočiš kist u tekućinu za čišćenje, protrljaš pod rukama i ispereš pod vodom.
 • samo tekućinom - iskoristiš tekućinu za čišćenje kistova: umočiš kist za šminkanje u nju, protrljaš po papirnatoj salveti da ga prosušiš i to je to

Ovakvi pristupi su u redu za SOS pristup. No, bitno je reći da imaju ograničenu moć čišćenja te da obično napraviš popriličan nered i potrošiš puno vremena dok prođeš cijelu seriju svojih makeup kistova.

Alternativa?

Uređaj za čišćenje i sušenje kistova za šminkanje

Postoje i posebni uređaji pomoću kojih možeš jako brzo oprati i odmah osušiti svoje kistove. Kvalitetni uređaji mogu obaviti cijeli taj proces do potpuno suhog i čistog kista u 20-30 sekundi. Primjer jednog takvog je stylPro set  za čišćenje i sušenje makeup kistova koji se sastoji od malog uređaja s puno nastavaka za različite debljine kistova, kao i posudice za čišćenje i posebne veganske tekućine koja je prilagođena za dubinsko čišćenje makeup kistova.

Setovi za čišćenje kistova
Uređaj kratko izvrti tvoj makeup kist u posudi i gotov je za manje od 30 sekundi.

Kako taj proces izgleda? 

Jednostavno. Imaš nekoliko lakih koraka:

 • Izabereš držač koji odgovara kistu kojeg čistiš
 • Staviš kist za šminkanje s držačem na stylPro uređaj
 • Dodaš tekućinu za čišćenje u posudu (ne dodaješ vodu)
 • Lagano natopiš kist u tekućinu za čišćenje
 • Uključiš STYLPRO uređaj i pustiš neka se kist okreće 10 sekundi
 • Zatim podigniš kist iznad tekućine i pustiš da se okreće 10 sekundi kako bi se kist osušio (pripaziš da kist i dalje držiš unutar posude dok ga sušiš)
 • prstima ili maramicom ispraviš vlakna da se skupe u originalni oblik
 • i voilà - kist je suh, čist i mekan kao nov

Ovaj jednostavni proces možeš pogledati i u kratkom videu:

Ako si razmišljaš o nabavci takvog uređaja za čišćenje i sušenje makeup kistova, možeš pronaći odličan stylPro set na posebnom popustu ovdje.  Odlična prilika da sačuvaš kožu lica čistom, kupaonicu urednom, a usput uštediš i na toliko dragocjenom vremenu. Čisti užitak, zar ne?